Мафия, Убийци, скандират жителите на Малта от дни. И в

...
 Мафия, Убийци, скандират жителите на Малта от дни. И в
Коментари Харесай

Разкритията за убийството на Дафне Галиция са ужасяващи

  " Мафия ", " Убийци ", скандират жителите на Малта от дни. И в неделя по улиците на столицата Ла Валета излязоха хиляди, с цел да показват гнева си. Става дума за убитата преди две години журналистка Дафне Каруана Галиция, която беше разкрила случаи на тежка корупция измежду ръководещите. Протестите са ориентирани и против разпадането на демократичните институции в Малта, за което приказва безкрайният низ от кавги, които по алчността и безпардонността си припомнят на мафиотски филм.

Разплитането занапред стартира

Правосъдието в Малта се задейства ненадейно и в много необикновен миг: в събота вечерта към 19 часа предприемачът Йорген Фенек беше задържан от въоръжени служители на реда. Пред вратите на съда стояха публицисти, а вътре в залата се намираха роднините на убитата журналистка: родителите, съпругът и синовете й. Те изслушаха обвинителния акт против един от най-богатите мъже в островната страна. В него се говореше за подстрекаване към ликвидиране и скрит план за осъществяване на закононарушения. Пред камерите на публицистите сестрата на Дафне - Корине Вела, изясни, че разплитането на случая занапред стартира: „ Очакваме, че ще има следствие против премиера Джоузеф Мускат и шефа на кабинета му Кийт Шембри поради връзката им с убийството. "

По време на миналата прекомерно безредна седмица в Малта всекидневно изникваха нови доказателства и условия, свързани с убийството на Дафне Галиция. Стана ясно и следното: доказателствата водят директно към най-близкото обграждане на премиера и тежко го уличават. От повече от година той очевидно е знаел за ролята на Фенек в тази ситуация „ Галиция ", тъй като неговите секрети служби са подслушвали предприемача, а самият Мускат е чел протоколите. Но за какво министър председателят нищо не е подхванал до момента?

Случайността оказа помощ на проверяващите

В края на ноември полицейско куче откри 200 000 евро в багажа на таксиметровия водач Мелвин Теума. Той беше арестуван по съмнение за пране на пари. Теума съобщи, че знае всичко за осъщественото преди две години ликвидиране и предложи договорка: с цел да бъде опрощение, той призна съучастието си в закононарушението и съобщи, че е наел убийците. Теума уточни Йорген Фенек като гарант на действието.

Собственикът на казино и хотели, един от най-богатите олигарси в Малта, по-късно беше хванат на яхтата си при опит да избяга. Оттогава юристите му употребяват всички трикове, с цел да потвърдят, че не той носи виновността, а представителите на властта. Двама министри и дясната ръка на Мускат - шефът на кабинета му, на бърза ръка подадоха оставки след задържането на Фенек.

Това, което изключително възмути обществото, бяха някои ужасяващи детайлности към заговора за ликвидиране. Междувременно проговори един от тримата дребни нарушители, които преди две години бяха арестувани по случая и към момента чакат да бъдат съдени. Разбра се, че наемните убийци в началото са се опитвали да гръмнат журналистката през прозореца на кабинета й. Понеже не съумели, сменили оръжието с бомба, доставена от сицилианската мафия. Проговорилият съизвършител описа и по какъв начин въпросната бомба е била сложена в автомобила на Дафне Галиция, както и това, че бандата убийци е получила 150 000 евро за поръчката. Човешкият живот очевидно няма изключително висока цена в Малта.

Гневът нараства

В аполитичната до неотдавна Малта в това време се оформи същинско протестно придвижване. Гражданите са уверени, че най-вътрешният кръг на властта стои в дъното на това ликвидиране. Власт, която през последните години отвори вратите за съмнителни съветски и близкоизточни вложители, продаваше им европейски паспорти, улесняваше укриването на налози и си затваряше очите за прането на пари. Европейската централна банка стартира следствие против Bank of Valetta, а през миналата зима лиши и лиценза на съмнителната Pilatus Bank.

Но в тази ситуация става дума за нещо доста по-важно. Демонстрантите не желаят да живеят в страна, чиито институции са тотално завладяни от корупцията. „ Нито правораздаването, нито полицията са самостоятелни ", споделят три възрастни дами, участващи в митингите. „ Нашата страна беше унищожена от тази група нарушители, които се водят наши ръководещи ", споделя една от тях. Друга прибавя: „ Те би трябвало да платят за дейностите си, не трябва да остават на независимост, желаеме правдивост. "

Но какво ли може да се чака, откакто министър председателят назначава всички - от висшите съдии до шефа на полицията? Призивът за пресушаване на корупционното тресавище в Малта се поддържа от другите генерации. „ Това, което преживяхме в последните години, е някаква симбиоза сред властта и бизнеса ", споделя една от участничките в проява на млади деятели.

Малта  -  пиратски залив?

Мануел Делиа, който се бори за откриване на убийството на Галиция, упорства Мускат да се отдръпна неотложно. „ Той би трябвало да си върви, тъй като пречи на справедливостта. Правосъдието би трябвало да проверява всички, включително и премиера ", споделя той и прибавя: „ Светът счита Малта за демократична страна, само че островът се е трансформирал в пиратски залив, в който господстват корупцията и престъпността. "

Синът на Каруана Галиция - Матю, не може да си изясни за какво Мускат към момента е на поста си и за какво полицията пусна на независимост шефа на кабинета му „ заради липса на доказателства ". „ Всъщност има стоманени доказателства, че Кийт Шембри е най-големият нарушител от всички, че е съизвършител в убийството на майка ми и че е оказал помощ това ликвидиране да бъде потулено! ", споделя той. 

В понеделник делегация на Европейския парламент още веднъж дойде в Малта, с цел да се запознае с хода на следствието и със положението на полицията и правораздаването. Европейският парламент в това време изпитва съществени терзания за правовия ред в Малта. Това е следващият случай, в който Европейски Съюз реагира прекомерно късно на развития, които са явни за всички.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР